Lahana Yaprağı:
Lahana yaprağı, soğuk iklim sebzesi olan lahananın önemli bir parçasıdır. Ülkemizde genellikle sonbahar ve ilkbahar arasında kış sebzesi olarak tüketilen lahana, erken donlar başlamadan hasat edilir. Soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilebilen lahana, uzun süre taze kalabilir ve tüketilebilir. Beyaz ve yeşil yapraklı lahana, düşük kalori içeriği ile bilinir. Bu özelliği sayesinde, zayıflama diyetlerinde sıkça tercih edilen bir sebzedir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan lahana yaprağı, geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Lahana Yaprağının Kullanım Alanları:
Lahana, çeşitli yemeklerde kullanılan ve özellikle sarması sıkça yapılan bir sebzedir. Lahana yaprağından yapılan sarmalar, çorbalar, lapalar ve kürler, zeytinyağı kullanılarak daha da faydalı hale getirilebilir. Lahana, güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve başta karaciğer olmak üzere vücudun tüm organlarının sağlığını koruyucu özellik taşır. Ayrıca, lahana yaprağı vücuttaki belirli bölgelere uygulanarak o bölgelerdeki ağrıların giderilmesinde de faydalıdır.
Lahana Yaprağının Faydaları Nelerdir?
- Zayıflamak İçin Kullanım: Taze lahana yaprağı ile hazırlanan bir çay bardağı pişmiş lahana yaklaşık olarak 33 kalori içerir. Lahana yaprağı çorba yapılarak günlük tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlayarak dışkı sayısını artırır.
- Göz Sağlığı: Lahana, beta karoten içeriğinden dolayı göz sağlığına iyi gelir ve gözlerin makula dejenerasyonu hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Alzheimer Hastalığı: Lahana yaprağının düzenli tüketimi, beyinle ilgili hastalıkların oluşma riskini azaltır. İleri yaşlarda ortaya çıkma ihtimali olan Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltarak beyin sağlığını koruyucu etki yaratır.
Lahana Yaprağının Haricen Kullanımı:
- Baş Ağrısında: Stres ve yorgunluktan dolayı oluşan baş ağrıları bazen çekilmez bir hal alabilir. Bu ağrılara karşı, kafanıza lahana yapraklarını koyun ve sargı bezi ile tutturun. Bir haftada inanılmaz etkisine şahit olacak ve her başınız ağrıdığında lahana yaprağının mucizevi etkisinden yararlanacaksınız.
- Travmalarda: Gün içerisinde çoğu zaman istenmeyen küçük kazalar yaşanabilir, bunun sonucunda da ağrılı şişlikler meydana gelir. Böyle durumda problemli bölgeyi lahana ile sararak sabitleyin. Bu işlem oluşan şişlikleri bir gecede giderecektir. Morluklarda azalmalar olduğunu göreceksiniz.
- Göğüs Ağrısında: Emzirmeye bağlı oluşan göğüs ağrılarına karşı, taze lahana yaprağını gece ağrıyan göğsünüze koyun. Sabah uyandığınızda ağrılarınızın dağıldığını göreceksiniz. Bu uygulamayı haftada 2-3 gün uygulayarak rahatlatıcı etkisinden faydalanabilirsiniz.
- Egzama ve Sedef Rahatsızlığında: Lahana yaprağı lapa halinde cilde uygulandığında egzama, sedef, döküntü gibi rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olur. Bu rahatsızlıklara bağlı unsurların neden olduğu hasarı azaltır. Lapa haline getirdiğiniz lahanayı 15 dakika boyunca cildin hasar gören kısmına uygulamanız yeterli olacaktır.
Sonuç:
Lahana yaprağı, beslenme ve sağlık açısından birçok fayda sunar. Hem içten hem de dıştan kullanımı ile sağlık sorunlarına karşı etkili çözümler sunar. Lahana yaprağının bu çok yönlü kullanımı, onu mutfaklarımızda ve evlerimizde vazgeçilmez bir sebze yapmaktadır. |
Lahana yaprağının baş ağrılarına iyi geldiği söyleniyor. Bu yöntemi denemis olan var mı? Gerçekten etkili mi?
Cevap yazSadettin, lahana yaprağının baş ağrılarına iyi geldiği yöntemi denemediğim için kişisel bir deneyim paylaşamıyorum, ancak bu konuda bazı insanlar olumlu sonuçlar aldıklarını belirtmişler. Lahana yaprağı, anti-inflamatuar ve rahatlatıcı özelliklere sahip olduğu için bazı kişiler tarafından tercih ediliyor.
Yöntemi Nasıl Uygulayabilirsin?
1. Taze lahana yapraklarını buzdolabında soğut.
2. Soğuk lahana yaprağını başının ağrıyan bölgesine yerleştir.
3. 10-15 dakika beklet ve rahatlamaya çalış.
Bu yöntemi deneyip denememek sana kalmış. Eğer baş ağrıların sıklıkla tekrar ediyorsa, bir sağlık profesyoneline danışmanı tavsiye ederim. Umarım faydalı olur!