Salamura, yiyeceklerin dayanıklılığını artırmak ve uzun süre saklanmasını sağlamak amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle peynir, zeytin ve yaprak gibi yiyecekler, dayanıklılık kazanırken aynı zamanda farklı tatlar elde edilir. Örneğin turşu gibi. İlkbahar ve yaz aylarında toplanan taze üzüm yaprakları, tuzlu suda salamura edilerek kış ayları için saklanır ve lezzet kazanır. Gerekli Malzemeler
Salamura Yaprak Nasıl Hazırlanır? Öncelikle, asmadan ya da pazardan aldığınız taze üzüm yapraklarını tek tek dizin. Dizme işlemi sırasında yaprakların parlak kısmı alta, iç kısmı üste gelecek şekilde ve sapları size bakacak biçimde yerleştirin. Bu şekilde üst üste dizin. Daha sonra dizdiğiniz yaprakları büyük bir leğene dizimini bozmadan yerleştirin. Kaynattığınız suyu yaprakların üzerine dökün ve yaprakların tamamının suya batmasını sağlayın. Bu işleme "sarartma" denir. Yapraklar sıcak su ile temas ettiğinde sararacaktır. Yapraklar sıcak su içinde soğuyana kadar bekletin. Soğuyan yapraklardan bir tutam alın ve sap kısımlarına, kalın damar olan bölgelere yaklaşık bir kaşık kadar tuz koyup rulo şeklinde sarın. Bu rulo yaprakları kavanoza dizin. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Yaprakların iç harcını koyup sarar gibi, kalın damarlarına tuz koyarak sarma işlemini tamamlayın. Yapraklar bitip kavanoz dolduğunda, turşu suyu hazırlar gibi tuzlu su hazırlayın ve kavanoza dizdiğiniz yaprakların üzerine dökün. Kavanozu iyice suyla doldurduktan sonra, yaprakların suyun altında kalmasını sağlamak için plastik veya cam bir aparat koyun. Genelde pazarlarda bu amaçla kullanılan delikli bir aparat bulunur. Suyun üzerine çıkan yapraklar kararır ve çürür. Salamura yaprakların kavanozunu ilk bir hafta bir leğen içinde tutmakta fayda var; suyu sızabilir ve sızdığı zemine kalıcı hasar bırakabilir. Tüketmek için salamura yaprağı bir gün önceden çıkartıp soğuk suya ıslatmanız gerekecek ve suyunu sık sık değiştirmeniz faydalı olacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık. |