Bağa Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Bağa Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bağa Yaprağı

Bağa Yaprağının Genel Özellikleri

Bağa yaprağı, halk arasında sinirli ot olarak bilinen ve insan sağlığı için çeşitli faydaları olan bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki olan bağa yaprağı, 90 santimetreye kadar boylanabilir. Göl kenarlarında, deniz kıyılarında ve bataklık kenarlarında kendiliğinden yetişir. Nisan ve Ekim ayları arasında çiçeklenir. Nevşehir, Hakkari, Eskişehir, Kars, Bingöl gibi iller dışında Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişir.

Bağa Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • Apse ve çıban gibi rahatsızlıklara karşı iyileştirici özelliği vardır. Bağa yaprakları sıcak suda haşlanarak yumuşatılır ve apseli bölgeye uygulanır.
  • Parazit düşürücü etkisi bulunur. Yapraklar havanda ezilerek suyla yutulur.
  • Çay olarak hazırlandığında balgam söktürücü, kabızlık giderici, ödem attırıcı ve idrar söktürücü etkilerinden yararlanılabilir. Ayrıca göğüs yumuşatıcı etkisi bulunur. Bu tür rahatsızlıklar için günde en fazla üç fincan içilebilir.
  • Mide ağrısı için yapraklar çiğ olarak tüketilebilir.
  • Karaciğer ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.
  • Taze yapraklar guatrlı bölgeye sarıldığında guatra iyi gelir.
  • Ateş düşürücü etkisi vardır.
  • Açık yaraları hızla kapatıcı etkisi vardır.
  • Deride meydana gelen kaşıntılara karşı iyi gelir.
  • Diş eti iltihabına karşı kullanılabilir.
  • Mide ve kan temizleyici özelliği vardır.
  • Yaprakları arı sokmasına karşı kullanılabilir.
  • Bağırsakların aktif çalışması için kullanılabilir. Ancak bağırsak sorunları için farklı bitkilerle karıştırılarak kullanılmalıdır. Ihlamur, kekik yaprağı ve bir adet kuru soğan uygun bir tencerede haşlanır. Haşlanan karışım süzüldükten sonra üzerine limon sıkılarak günde en fazla iki fincan içilir.
  • Gırtlak kanserine iyi geldiği bilinmektedir. Yapraklar ve kök beraber çay olarak hazırlandığında faydalıdır.
  • Çay olarak hazırlandığında parmak aralarındaki mantarlar için kullanılabilir. Pamuk yardımıyla mantarlı bölgeye sürülür.
  • Egzama ve sedef gibi hastalıklara karşı lapa şeklinde hazırlanarak sürülebilir.
  • Astım ve bronşit gibi üst solunum yolu hastalıklarına faydalıdır.
  • İshali önleyici etkisi bulunmaktadır.

Bağa Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Bağa yaprağı, çay, lapa veya pekmez olarak kullanılabilir. Bağa yaprağı çayı için, bir su bardağı kaynar suya bir çay kaşığı ince doğranmış bağa yaprağı eklenir. 15 dakika dinlendirilir ve süzülerek içilir. Lapa için bağa yaprakları bol su içinde yıkanarak ezilip lapa haline getirilir. Bağa yaprağı pekmezi için iki avuç bağa yaprağı yıkanır ve ince doğranır. Doğranan yapraklar lapa kıvamına getirilir. Lapa haline gelen yapraklar ufak bir tencereye alınır. Üzerine 250 gram nöbet şekeri ve 250 gram süzme bal eklenip, kısık ateşte yoğun bir kıvam alana kadar karıştırılır. Yoğunlaşan karışım ocaktan alınarak cam kavanozlara paylaştırılır ve buzdolabında saklanır.

Bağa Yaprağının Zararları Nelerdir?

Bağa yaprağının bilinen ve kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak aşırı ve bilinçsiz tüketimden kaçınılmalıdır. Diğer bitkilerde olduğu gibi aşırı ve bilinçsiz tüketim bazı yan etkilere yol açabilir. Örneğin, mide asit salgısı fazla olan kişiler bağa yaprağı tüketiminde dikkatli olmalıdır. Ayrıca, hamile ve emziren anneler için tavsiye edilmez.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni