Pancar Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Pancar Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Pancar yaprağı genellikle yemekler, sarmalar ve kavurmalar için kullanılır. Ancak pek çok kişi, pancar yaprağının sağlığa olan faydalarını tam olarak bilmez. Pancar yaprağının insan sağlığına hem içten hem de dıştan birçok faydası bulunmaktadır. Pancar yaprağı denildiğinde akla ilk olarak yeşil kısmı gelir, ancak kırmızı veya yeşil sapları da dahildir. Özellikle kırmızı pancar yaprağının kalp-damar hastalıklarına, mide rahatsızlıklarına ve ciltteki yaralara iyi geldiği düşünülmektedir. Son zamanlarda internet sitelerinde ve TV kanallarında birçok uzman bitkilerin faydalarını konuşmakta ve bunlar arasında pancar yaprağı da yer almaktadır.

Pancar Yaprağının Faydaları

Pancar yaprağının insan vücuduna mucizevi faydaları bulunmaktadır. Özellikle kırmızı pancar yaprağı ve diğer pancar yapraklarında bulunan suyun kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Havuç suyu ile karıştırıldığında alyuvarların daha hızlı çoğalmasını sağlar. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği vardır. Karaciğer hastalıklarını önler ve var olan hastalıkların tedavisinde yardımcı olur. İçerisinde bulunan B vitamini ve fosfor sayesinde strese iyi gelir ve sakinleştirici etkisi vardır. Ciltteki sivilceleri yok eder. Pişirilip ezildiğinde vücuttaki yaralara, morluklara ve şişliklere sarıldığında tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Avrupa'da yapılan araştırmalara göre pancar yaprağı ve kırmızı pancar yaprağı lösemi, kanser ve verem hastalıklarına karşı koruyucu olup, tedavisine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Pancar Yaprağı Nasıl Tüketilmelidir

Birçoğumuz pancar yaprağını haşlayarak tüketiyoruz, ancak bu en yanlış yöntemdir. Pancar yaprağını en doğru tüketim şekli, çiğ olarak salatasının yapılmasıdır. Çeşitli robotlar ile suyunu sıkarak içmek de doğru bir yöntemdir. Pancar yaprağını pişirerek tüketmek istediğinizde, yıkayıp temizlediğiniz yaprakları mümkünse bıçak kullanmadan, elinizle küçük parçalara ayırarak kavurmalısınız. Pancar yaprağının ister kavurmasını ister yemeğini hazırlayın, suda değil de kavurma yöntemi ile soldurmak faydalıdır. Haşlama yöntemi ile pancarda bulunan vitaminler suda kalacaktır. Pancar yaprağını suda haşladığınız takdirde, suyunu asla dökmemelisiniz. Bir bardak pancar yaprağı suyu, idrar yolları enfeksiyonuna iyi gelir ve mide ekşimesine faydalıdır. Pancar yaprağını çiğ olarak tükettiğinizde, yani salatasını yaptığınızda içine lezzet vermek için kullandığınız baharatlar sindirimi zorlaştırabilir. Ancak hakiki zeytinyağı, limon ve deniz tuzu ile hazırladığınızda birçok derde deva olacaktır.

Pancar yaprağı suyunu günde 50 gramdan başlayarak 400 grama kadar çıkarabilirsiniz. Ancak fazlasından kaçınmalısınız. Şeker hastalarının pancar yaprağı yemekten kaçınmaları gerektiğini unutmamalısınız. Özellikle şeker pancarı yaprağından kaçınmalılar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

gülay

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Seker pancarina atilan ilac pancari cikartma zamani yapraklarinda zehirlenme olurmu ben tursu yapmap icin topladim lutfen yardimci olun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gülay Hanım, şeker pancarına atılan ilaçların türü ve uygulama zamanı, yapraklarda kalıntı bırakabilir. Tarım ilacı kullanımı sonrası belirli bir bekleme süresi vardır ve bu süre dolmadan tüketim yapılmamalıdır. İlacın etiketinde yer alan bekleme süresine dikkat edilmesi gerekir. Tarım danışmanınıza veya ziraat mühendislerine danışarak daha spesifik bilgi alabilirsiniz. Sağlığınızı riske atmamanız için bu konuda dikkatli olmanızı öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Palmiye Yaprağı Kullanım Alanları

Palmiye Yaprağı Kullanım Alanları

Funda Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Funda Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Papatya Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Papatya Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Salamura Yaprak Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Tarifi ve Malzemeleri

Nar Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nar Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?