Yaprak Türleri ve Özellikleri
20 Haziran 2024

Yaprak Türleri ve Özellikleri

Yaprak türleri, bitkilerin gövde ve yan dallarında oluşan, büyümesi sınırlı, renkleri türlerine göre değişkenlik gösteren yapılardır. Yapraklar, fotosentezin ve terlemenin gerçekleştirildiği kısımlardır. Alt kısımlarındaki gözenekler aracılığıyla solunum sağlarlar. Yapraklar, bitkisel canlılar içinde yer almakla birlikte, terleme yoluyla fazla sularını dışarı atarlar. Yaprak dökülmesi sayesinde bitki, içindeki zararlı maddeleri dışarı atabilir. Genel olarak yapraklar yeşil renge sahip olup geniş ve yassı şekildedir. Yaprak türleri, her iklim ve toprak tipine göre farklılık göstermektedir.

Yumurta Yaprak

Yumurta yapraklar, şekilleri itibarıyla oval türde olan, büyüklükleri ve genişlikleri bitkiden bitkiye değişen yaprak türleridir. Yeşil, kırmızı, sarı, kahverengi ve birçok renk tonlarına sahiptirler. Kök bitkileri ve ağaç türlerinde oluşumları mevcuttur. Su damlalarını oldukça severler.

Eliptik Yaprak

Eliptik yapraklar, görünüşleri elips şeklinde olan yaprak türleridir. Yere yakın toprak bitkilerinde bu yapraklar yoğunlukla görülür. Yaprak kısımlarının bütün noktaları birbirine eşittir. Herhangi bir eğri yapıda değildir. Renkleri yeşil başta olmak üzere birçok çeşitte kadifemsi yapı ve renklerle yoğunluk gösterebilirler.

Yüreksi Yaprak

Yüreksi yapraklar, şekil itibarıyla kalp görünümünü andırır. Çeşitli ebatlarda ve renklerde yüreksi yapraklar vardır. Devasa büyüklükte ağaç yaprakları üzerinde de oluşum sağlayabilirler. Saplı olmakla birlikte dengede kalabilen yapraklardan olup dış etkenlere karşı fazla zarar görmezler.

Elsi Yaprak

Elsi yapraklar, görünüşleri el şeklini andırmaktadır. Bu yaprağın damar aralıkları belirli açıklıktadır. Yüzeyleri ve iç kısımları birbirinden farklıdır. Sağlam bir yapıya sahiptir. En şiddetli hava koşullarına dahi dayanıklıdır. Yeşil başlıca renklerinden olup farklı renklerde de olanları vardır.

İğne Yaprak

İğne yapraklar, ince yaprak özelliğine sahip narin yapraklardan biridir. Özellikle kozalaklı bitkileri içerirler. Dallanma genelde iğne şeklinde ince uzun yapıdadır. Bu tür yaprakların ağaç ve dallarında reçine bulunur. Sarmal, karşılıklı, iç içe bulunurlar. Yeşil, kahverengi ve birçok renkleri içerirler. Genellikle iğne yapraklar çok uzun ve kalabalıktır.

Ekstra Bilgiler

Yaprak türlerinin yanı sıra yaprakların fonksiyonları da oldukça çeşitlidir. Fotosentez, yaprağın en temel işlevlerinden biridir ve bitkilerin güneş ışığını kullanarak besin üretmesini sağlar. Terleme, bitkilerin su dengesini korumasına yardımcı olurken, solunum yaprakların karbondioksit alıp oksijen vermesini sağlar.

Yapraklar, ayrıca bitkilerin savunma mekanizması olarak da işlev görürler. Örneğin, bazı bitkiler dikenli yapraklara sahip olup, bu sayede kendilerini otçul hayvanlardan koruyabilirler. Diğer bazı bitkiler ise yapraklarında toksik maddeler barındırarak kendilerini zararlı organizmalardan korur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Turp Yaprağı Faydaları

Turp Yaprağı Faydaları