Çay Yaprağı Çay yaprağı, subtropik ve tropik iklimlerin yanı sıra dağlık bölgelerde yetiştirilir. En fazla çay üretimi Asya'da gerçekleşirken, daha az oranda Afrika, Amerika, Avustralya ve Avrupa ülkelerinde de çay yetiştirilir. Türkiye de önemli bir çay üreticisidir. En değerli çay üretimi yapılan ülkeler arasında Hindistan, Kenya, Çin ve Türkiye yer alır. Bu ülkeler, dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılamaktadır. Japonya'da sadece yeşil çay üretilir ve bu çaylar makinelerle toplansa da en yüksek kaliteye sahiptir. Dünyada en fazla çay tüketen ve ithal eden ülkeler ise Türkiye, Rusya, Pakistan ve Arap ülkeleridir. Çay Çeşitleri ve Kullanılan Ülkeler Darjiling Darjiling, çayların kraliçesi olarak bilinir. Hindistan'ın kuzeydoğusunda, Himalayaların güney eteklerinde, 2000 metre yükseklikte yetiştirilir. Bu çay, çok açık renkli, güzel kokulu ve nazik bir çay yaprağına sahiptir. Maça Japonya'nın ünlü yeşil çayı olan Sencha, serin iklimde yetiştirilir ve bu nedenle ayrı bir lezzete sahiptir. Bu çay, Japonya'da birkaç hafta gölgede yetiştirilir ve ülkenin en pahalı çaylarından biridir. Yunnan Çin'in Yunnan bölgesinde üretilen çaylar, çiçek kokulu ve doğal çay yapraklarına sahiptir. Yarı oksidasyonlu, yeşil ve siyah çay olarak satılır. Yunnan'ın ünlü çaylarından biri de Pu Erh Çayı'dır. Bu çay, sonradan pide ve kuş yuvası biçiminde satılır ve eskidikçe kıymetlenir. Bangladeş Bangladeş'te üretilen çaylar, çok lezzetli ve büyük yapraklıdır. Bu çaylar genellikle kahvaltılarda kullanılır. Rize Türkiye'nin Rize bölgesinde üretilen siyah çaylar, rahatlatıcı, hafif ve kaliteli çay yapraklarına sahiptir. Afrika Mozambik ve Kenya'da üretilen çaylar genellikle basit kalitededir ve diğer çaylarla karıştırılarak içilir. Ancak Kenya'da elle toplanan kaliteli çaylar da üretilir ve bu çayların hafif limoni bir tadı vardır. Çay Yaprağının Şekli Çay yapraklarının sapı 4-7 mm uzunluğunda ve bol tüylüdür. Yaprak ayası eliptik ve dikdörtgen şekline benzer, 5-14 x 2-7.5 cm çapındadır. Yaprakların alt tarafı soluk yeşilimsi ve tüylü veya tüysüz olabilirken, üst tarafı koyu yeşilimsi, parlak ve tüysüzdür. Yaprakların orta damarı her iki tarafında kabarık olup, 7-9 cm uzunluğunda ikincil damarlara sahiptir. Yaprak tabanı geniş kama şeklindedir. Yaprak kenarları testere dişli ve ince testere dişlidir; yaprak uçları körelmiş sivri uçlu ya da keskin uçludur. |