Okaliptus Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Okaliptus Yaprağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Okaliptüs Yaprağı

Okaliptüs yaprağı, mersingiller familyasından olan okaliptüs bitkisinin yapraklarıdır. Çok sayıda hastalığa şifa kaynağı olan okaliptüs bitkisinin altı yüzün üzerinde türü bulunur. Alternatif tıpta oldukça fazla kullanılan bu bitkinin yılın her döneminde bulunması büyük bir kolaylıktır. Okaliptüs yaprakları kışın bile dökülmez. Ancak okaliptüs yaprağından en iyi şekilde yararlanmak için, Eylül ve Ekim aylarını tercih etmenizi tavsiye ederiz. Eucalyptol olarak da tanımlanan okaliptüs, çoğunlukla bataklık yerlerin kurutulması amacıyla kullanılır. Anavatanı Avustralya olan bitki, Brezilya, İspanya, Fas ve Portekiz bölgelerinde de yetişir. Avustralya'da her yerde okaliptüs ağaçlarını görebilirsiniz. Ülkemizde Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa sayesinde yetiştirilmeye başlanmış, Muğla Dalaman bölgesinde yetiştirilmiş ve Akdeniz bölgesinin kıyı kesimlerine kadar yayılmıştır. Son yıllarda Ege Bölgesi de okaliptüs yetiştirilen alanlar arasına katılmıştır.

Okaliptüs, geniş yapıdaki ağaçlardan çalı formuna kadar türlerden oluşur. Aynı zamanda dünyadaki en uzun boylu ağaçlardan biri olarak kabul edilir. 200-1000 litre kadar suyu okaliptüs ağacı gövdesine çekebilir. Bu özelliği nedeniyle bataklık alanların kurutulması amacıyla sıkça kullanılır. Çiçekleri mavimsi ve yeşil renkli olur, okaliptüs yaprağı ise tazeyken gövdeye yapışıktır. Meyvelerinde bol miktarda tohum bulunur. Okaliptüs türleri de bu tohumlardan oluşur. Odunsu kısmı kırmızı renkli, gövdesi ise gri tondadır.

Okaliptüs ağacı eterik yağı bakımından oldukça zengindir. Özellikle sineol maddesi bol miktarda bulunur. Uçucu yağ, okaliptüs yaprağının şifalı özelliğine katkıda bulunmaktadır. Bataklık alanlarda yaygın şekilde görülen sıtma rahatsızlığı açısından en önemli bitkisel şifa kaynağıdır. Ülkemizde de güneyde yetiştirilme amacı bataklıkların kurutulması içindir. Böylelikle sıtma hastalığını yapan sivrisinekler de yok olmaya başlamıştır.

Okaliptüs Yaprağı Faydaları

Okaliptüsün en önemli faydası solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmesidir. Öksürüğün kesilmesine ve balgamın daha rahat atılmasına yardımcı olur. Boğazda ve burunda meydana gelen iltihabı kurutarak iyileşmeyi sağlar. Ayrıca:
  • Üreme organlarının hastalıklarına,
  • Diyabete,
  • Nefes darlığına,
  • Kabızlığa,
  • Ateş, nevralji, bronşit hastalığına,
  • Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.
İdrar söktüren özelliği sayesinde idrar yollarının temizlenmesini sağlar. Okaliptüs yaprağı sadece demlenerek içme suretiyle kullanılmaz. Aynı zamanda cilde antiseptik olarak sürülmesi de faydalı olur. Tahriş olan alanlara, yaralara sürüldüğünde hızlı bir iyileşme sağlar. Vücudun dinç olmasını sağlar ve ağız kokusunu giderir. Ayrıca pudra, sabun, macun ve sirke yapımında kullanılır.

Okaliptüs Yaprağının Kullanım Şekilleri

Okaliptüs yaprağı ile buhar banyosu yapılabilir, macun yapılabilir, çay demlenebilir, losyon şeklinde kullanılabilir. Lapa ve macun şeklinde hazırlamak için, okaliptüs yaprakları ezilir ve enzimleşmesine yardımcı olunur. Sorunlu bölgeye krem gibi tatbik edilir. Buhar banyosu yapılırsa, kaynar su yaprakların üzerine dökülür. Buhara baş havluyla örtülerek tutulur. Bu solunum yollarının açılmasını sağlar. Ayrıca vücuda dinginlik verir, yara, yanık ve sivilce gibi oluşumların iyileşmesini kolaylaştırır. Çay olarak okaliptüs yaprağını hazırlamak için, kaynar suda demleme yöntemi kullanılır. Arzu edilirse şekerle de içilebilir. Sadece sıcak suda yaprakları 8-10 dakika bekletmek yeterlidir. Bununla gargara yaparsanız, ağız kokularını giderir. Ancak okaliptüs yaprağı ile hazırlanan ürünlerin fazla miktarlarda kullanılmaması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Turp Yaprağı Faydaları

Turp Yaprağı Faydaları

Haber Bülteni

Güncel

Çınar Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Çınar Yaprağı Kürü Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Portakal Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Portakal Yaprağı Faydaları Nelerdir?