Mersin Yaprağı Mersin yaprağı, oldukça hoş bir kokuya sahip olup, içerisinde A vitamini, şeker ve tanen barındırır. Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz ve Ege kıyılarında da kendiliğinden yetişen, 1 ila 3 metre boylarında, beyaz renkli çiçekler açan ve yapraklarını dökmeyen mersin bitkisinin yaprakları oval şekilde, kısa saplı ve yeşil renktedir. Derimsi bir yapıya sahip olan mersin yaprağının üzerinde salgı bezleri bulunur ve hoş bir koku yayar. Mersin Yaprağının Kullanım Alanları Mersin yaprağı, defne yaprağı gibi et yemeklerine aroma vermek amacıyla kullanılır. Ayrıca, Mayıs ve Haziran aylarında toplanarak temiz ve güneş görmeyen bir yerde kurutulan yapraklar, dört su bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı eklenerek 10-15 dakika demlendikten sonra çay olarak tüketilebilir. Taze toplanmış yapraklardan su buharı distilasyonu ile hoş kokulu esanslar elde edilir. Mersin yaprağının antiseptik özelliği sayesinde, suyu kaynatılıp buharı damıtılarak elde edilen su piyasada satılmaktadır. Ayrıca, mersin yaprağı saç boyası yapımında da kullanılır. Ağacın meyvesi ise tatlı ve hoş kokulu olması nedeniyle pazarlarda satılır ve tüketilir. Mersin ağacı, içinde sinaol, terpen, pinen, mirtol ve reçine gibi maddeler barındırır ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Mersin Yaprağının Faydaları Nelerdir?
|