Etli üzüm yaprağı sarması nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan etli üzüm yaprağı sarması, hem görüntüsü hem de tadıyla sofraları şenlendiriyor. Kuzu-et karışımı kıyma ve baharatlarla hazırlanan iç harcın, özenle sarılıp nar gibi kızarmasıyla ortaya çıkan bu nefis yemek, aileniz ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir şölen sunuyor.

18 Kasım 2025

Etli Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kavanoz salamura asma yaprağı (veya 300 gr taze asma yaprağı)
  • 500 gr kıyma (kuzu-et karışımı tercih edilir)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşaması:


  • Salamura yapraklar bol suda yıkanır ve 10 dakika sıcak suda bekletilerek tuzu alınır
  • Pirinç ılık suda 15 dakika bekletilir ve süzülür
  • Soğan ince ince doğranır
  • Maydanoz ve nane ince kıyılır

İç Harç Hazırlığı:

  • Geniş bir kasede kıyma, pirinç, soğan, salça, maydanoz, nane ve baharatlar karıştırılır
  • Malzemeler iyice yoğurularak homojen bir karışım elde edilir

Sarma İşlemi:

  • Asma yapraklarının sert damarlı kısımları kesilir
  • Yaprağın parlak yüzü alta gelecek şekilde avuç içine alınır
  • Yaprağın sap kısmına 1 tatlı kaşığı kadar iç harç konur
  • Önce iki yan kenarlar içe katlanır, sonra sap kısmından uca doğru sıkıca sarılır
  • Sarmalar çok sıkı olmamalı, pirinçlerin pişerken genişleyeceği unutulmamalı

Pişirme:

  • Tencere tabanına birkaç asma yaprağı serilir
  • Sarmalar sıkı bir şekilde, aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizilir
  • Üzerine limon suyu ve zeytinyağı eklenir
  • Sarmaların üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su eklenir
  • Üzerine bir tabak kapatılarak kısık ateşte 45-50 dakika pişirilir

Servis Önerisi:

  • Ilıdıktan sonra servis yapılır
  • Yanında yoğurt ile servis edilebilir
  • Üzerine sumak serperek servis edebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • Sarmaları çok sıkı dizmek pişme süresini uzatır
  • Tencerenin dibi yanmaması için en alta yaprak serin
  • Pişme kontrolü için bir sarma açılarak pirincin pişip pişmediği kontrol edilebilir

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
İncir Yaprağı Kullanım Alanları
İncir Yaprağı Kullanım Alanları
Güncel
Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?
Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?
;