Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi
Malzemeler:
- 1 paket asma yaprağı (salamura, yaklaşık 400-500 gram)
- 500 gram kıyma (kuzu-et karışımı veya dana kıyma)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet büyük soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1/2 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1/2 çay kaşığı yenibahar (isteğe bağlı)
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 adet limon
Yapılışı:
- Asma yapraklarını tuzlu suda 15-20 dakika bekletin ve durulayın. Fazla tuzu gidene kadar yıkayın.
- Pirinci yıkayıp süzün ve bir kaseye alın.
- Soğanı rendeleyin veya ince ince doğrayın. Sarımsakları ezin. Maydanozu ince kıyın.
- Geniş bir karıştırma kabında kıyma, pirinç, soğan, sarımsak, maydanoz, salçalar ve tüm baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Asma yapraklarının sert damarlı kısımlarını kesin. İç harcı yaprağın geniş kısmına koyup, yanları içe katlayarak sıkıca sarın.
- Tencereye sarmaları aralık kalmayacak şekilde, tabanına birkaç yaprak serperek dizin.
- Sarmaların üzerine sıvı yağ ve sıcak su ekleyin. Üzerine bir tabak kapatarak kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.
- Pişme sonuna yakın limon suyunu ekleyip 5-10 dakika daha pişirin.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra servis yapın.
Püf Noktaları:
- Sarmaları çok sıkı sararsanız pirinçler şişerken yaprakların patlamasına neden olabilir.
- Pişirme sırasında tencerenin dibine yaprak serperseniz sarmalar yanmaz.
- Limon suyunu en son eklemek sarmaların renginin bozulmamasını sağlar.
- Sarmaları dinlendirdikten sonra servis yapmak lezzetini artırır.
|