Elma Yaprağı Yararları
09 Temmuz 2024

Elma Yaprağı Yararları

Elma Yaprağı

Elma, dünyada pek çok ülkede ve Türkiye'de yetiştirilen, gülgiller familyasından bir meyve türüdür. Elma, en çok tüketilen meyvelerden biridir ve birçok çeşidi bulunmaktadır. Elma ağaçları, 8-9 metreye kadar büyüyebilir ve iklim seçmeden Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilebilir. Elma yetiştiriciliği, en çok kar getiren meyve türlerinden biridir. Bilinçli bir şekilde bakımı yapıldığında, her dönümde tahminen 300-500 kg, hatta 2-3 tona kadar bile meyve hasadı yapılabilir. Dünya genelinde en fazla elma tüketen ülkeler arasındayız. Elma, içeriğinde bol miktarda C vitamini, K vitamini, E vitamini, A vitamini ve B12 vitamini bulundurur. Ayrıca manganez, bakır, fosfor ve magnezyum açısından da zengindir. Elma, kabuğuyla tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu özellik taşır. Kabuğuyla tüketilen bir elmanın içinde tahminen 4 gram besin lifi bulunur. Elmayı kabuğuyla yemek, kabuğunda bulunan çeşitli vitaminler ve lifler sayesinde daha yararlıdır. Bu kadar faydalı bir meyvenin yaprağının da birçok faydası vardır.

Elma Yaprağının Faydaları Nelerdir?

  • Elma ağacının meyvesinde bulunan vitamin ve mineraller, çiçeğinde ve yaprağında da bulunur. Bu sebeple elma yapraklarıyla yapılan çayın vücut için birçok faydası vardır.
  • Elma yaprağı, öksürük ve boğaz rahatsızlıklarında 3-4 tane elma yaprağı kaynatılıp içildiğinde rahatlama sağlar ve öksürüğü keser.
  • Elma yapraklarıyla yapılan ve içine bal ilave edilip içilen çay, yılan, akrep gibi zehirli hayvanların ısırıklarına karşı etkili olup vücuttaki zehrin dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • Kalp çarpıntısını engeller, nefesi açar, mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve kanda bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
  • Vücuttaki organların içindeki zehirlerin atılmasına yardımcı olur. Elma yapraklarıyla hazırlanan çay, vücuttaki ürik asit oranını dengeler ve fazlalığın dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • Elma yaprağı, vücudun direncini artırarak soğuk algınlığına karşı koruyucudur, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa engel olur.
  • Kış mevsiminde vücudun güçlü olması için kurutulmuş elma yaprağıyla yapılan çaylardan tüketmek yararlı olacaktır.
  • Elma yapraklarıyla yapılan çay, hazımsızlığı önler, idrarın sökülmesine yardımcı olur ve ayrıca baş ağrısını durdurur.
  • Zehirlenmelerde elmanın yapraklarından yararlanmak mümkündür. Elma yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Elma Yaprağı Çayı Tarifi

Elma yapraklarından 6-7 tane alın ve iyice yıkayarak üzerindeki tarım ilaçlarının kalıntılarının temizlenmesini sağlayın. Yaprakları bir demliğin içine koyun ve üzerine istediğiniz kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Elma yaprağı çayınızın 5 dakika kaynaması yeterli olacaktır. Çayı ocaktan alarak ılımasını ve demlenmesini bekleyin. Ilımış çayınızı süzerek afiyetle içebilirsiniz. Elma yapraklarıyla yaptığınız çayın lezzetini veya aromasını artırmak için isteğe bağlı olarak içine bir tarçın çubuğu ekleyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ELİFNAZ

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Sırf elma hakkında bilgi vermişsiniz. Yaprağı ile alakası yok.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Elifnaz, yorumunuz için teşekkür ederim. Yazının konusunu belirlerken elma üzerine yoğunlaşmıştım. Yaprağıyla ilgili bilgi eksikliğini fark ettirdiniz, gelecekte bu konuya da yer vereceğim. Öneriniz için teşekkürler!

2. Cevap
cevap

Meknune

Zayıflamak için idealdir. 1 elmada sadece 50 kalori vardır. İçerdiği petkin maddesinden dolayı doyurucu olma özelliği vardır. Düşük kalorili olduğundan, kilo aldırmadan doymanızı sağlar.

Öğle yemeği yemeden önce yenilen bir elma, bağırsaktaki bakteri oluşumu engeller ve kabızlığı önler.

C vitamini barındırdığından bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korur.

Yemekten sonra yenilmelidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İncir Yaprağı Çayı Nasıl Kullanılır

İncir Yaprağı Çayı Nasıl Kullanılır

Güncel

Ayva Yaprağı Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Yaprağı Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Kurdu Türleri ve Özellikleri

Yaprak Kurdu Türleri ve Özellikleri